Saturday, March 24, 2012

'D'


gua rasa makan 5 tahun jugak gua dah pegang lesen kelas 'D'.
dalam tempoh 5 tahun,bole kira berapa kali gua tekan pedal minyak dan pulas stering.
selebihnya cuma jadi penumpang atau peneman.orang yang bawakan ke mana nak pergi.

sampai satu masa gua rasa macam gatal jugak kaki nak tekan pedal minyak.
kadang2 sampai satu tahap membuak-buak jugak keinginan nak bawak family jalan2 dengan kereta.
kalau tak jauh2 pun,at least sebulan sekali dapat gaji bawak pergi makan pun dah cukup buat hati girang.
kalah berbunga-bunga hati bawak makwe keluar dating.

semenjak opel old skool dah lama bertukar tangan,gua dah tak merasa nak cuba2 beranikan diri bawak kereta lagi.
dulu masa baru2 dapat lesen,rajin jugak gua panaskan enjin,keluar masuk kereta dari starr umah.
sampai sekarang gua ingat pesan arwah atok 'bila dah slow nak masuk simpang,lorong atau selekoh,pakai gear 2..'
kalau opel old skool masih ada lagi,mungkin sekarang gua tak kekok bawak kereta atas jalan besar.
sekarang ni tak salah kalau cakap gua dah lupa step2 nak memandu macam apa yang pernah cikgu memandu gua ajarkan dulu.memang dah totally lost.
terdetik juga rasa berani dalam diri nak try bawak kereta membe2 dengan niat nak mahirkan skill memandu.
at least tak la menggelabah besok lusa kalau keluar kereta atas jalan.maklumlah,sekarang ni gua tengok kereta atas jalan raya dah macam ikan piranha kat sungai amazon.berebut-rebut tunggu mangsa santapan.

baru2 ni mak gua ada dongeng suruh beli sebiji kereta family.
tengok gaya abang sulung gua macam malas amek port pasal scene kereta.
secara tak langsung,tugas sebagai family driver dah jatuh pada bahu gua.
memang patut pun.dah gua sorang pemegang lesen kelas 'D' dalam family setakat ni.
memandangkan adik bongsu gua pun belajar jauh,jadi senang sikit nak pergi jenguk dia bila ada kelapangan.
sekarang ni gua memang tengah fikir dalam2 pasal hal ni.
maklumlah,nak pilih kereta ni pun macam nak pilih calon isteri jugak.
bukan jenis ayam2 punya pilihan.

tapi kebiasaanya kata2 ibu ni memang penuh dengan keajaiban & azimat tersembunyi.
benda2 yang tak selari dengan jiwa kita pun kadang2 bole jadi sebaliknya bila kita mendengar kata si ibu.
sebab tu gua rasa terkesan dengan cerita si tanggang.
kalo dia dengar kata mak dia,mungkin dia dah jadi manusia yang hidupnya tenang di atas muka bumi.
macam tu la jugak dengan situasi gua sekarang ni.cuma beza gua bukan watak cerita mitos.

mungkin gua perlu beristiharah.
kita merancang,tuhan merancang.
tapi sebaik-baik perancang tetap tuhan.

Sunday, March 18, 2012

Tribute : Selamat Pengantin Baru !

video
Internasionale (dum dum tak cover)

time belek2 koleksi klip video yang bersepah-sepah dalam external hard disc,gua terjumpa video ni.mengingatkan gua zaman muda2 dulu (muda la sangat) time tengah menggila jamming.bole dikira time ni kami tengah kemaruk nak main laju2.lagu balada ramlah ram yang slow2 pun kalo bole nak cover main laju2.bila dah tepu sangat main lagu 3,4 kord rock hentam keromo ni,kitorang cover pulak lagu2 punk rokk yang bole di-sing along.sampaikan lagu brothers 'teman sejati' pun kami pernah bawa dalam versi thrash.memang jahanam.haha ! bila diingat balik,ketawa sorang diri jugak dibuatnya.kalo tak silap video ni direkod tahun 2008/2009 macam tu.memang totally D.I.Y.studio jamming ni pun dengar2 dah R.I.P..

sebenarnya tujuan gua post video ni sebagai tribute buat drummer merangkap kawan sekampung,kaki ngeteh tarik teh,kawan borak kosong mahupun kakitangan awam kerajaan yang hari ni selamat berakad nikah.sekarang ni memang musim tengok membe2 tunang & naik pelamin agaknya.gua jugak yang masih ditakuk lama.semoga berkekalan hingga ke anak cucu.hardcore2 jugak alau,jangan lupa rumah tangga sudah.haha !

insyallah majlis pihak laki nanti gua datang kalo tak ada aral melintang.kalo ada live band lagi ngam.bole lepas gian testing power lepas dah lama tak beraksi :p agak2 bole lagi ke nak ketuk drum laju2 lepas dah kawin ni?hehe..btw,selamat pengantin baru !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...