Sunday, December 16, 2012

Bila Berseloroh Perihal Kawin

lama betol rasa gua tak godeh blog usang ni.nak kata bizi memburuh tak pun.gua masih beruntung sebab masih bole meraikan hidup dihari minggu kalo nak dibandingkan dengan membe2 senasib aku yg kadang2 kene masuk kerja pakse.memang fakap feeling dia lebih2 kalo tak dibayar untuk kerja lebih masa.bersyukur bukan jadi orang yang tak perlu jadi slavery hari minggu?

sebenarnya gua on the way balik dari majlis kawin sorang membe time belajar dekat kampus dulu.diam tak diam kad kawin dah menyongol depan umah.tak sedap plak rasa tak pergi bila orang dah bersusah payah kirim kad undangan bagai.memandangkan hari ni hujung minggu,apelah kira kalo gua korbankan masa cuti dengan pergi undangan yang entah sekali seumur hidup.itupun kalo membe ni kekal berbini satu.

pagi2 lagi gua dah gerak dari umah ke rumah sewa sorang kawan di pekan nenas.gua nak tumpang parking motor je sebenarnya.sebagai orang yang menumpang kereta orang lain,takkan gua plak nak buat orang tertunggu-tunggu ye tak.tepat jam 10 kami gerak ke lokasi pengantin di dewan tasik ampang.kira hari ni dalam sejarah jugak sebab ni rasanya majlis kawin paling jauh gua pernah pergi.nasib mengenangkan kawan baik2 sama2 belajar dekat matrix sampai abes universitas,kalo tak malas jugak gua nak berjalan jauh2 ni.

bole tahan grand jugak majlis membe gua ni.siap ada pelayan dayang bagai.view dewan depan tasik seluas mata memandang menambahkn lagi rasa eksklusif majlis yang dh sedia berseri.gua syak majlis macam ni makan belanja besar jugak.sewa dewan je gua rasa dah rabak nak bayar inikan lagi set karaoke,set hidang makan,set pelamin mahupun mak andam.majlis selera yb macam ni bukan main2 pinya majlis.bajet semua nak kene cukup.tak bole main kira ngam2.

terfikir kejap gua dlm perjalanan balik sambil ditemani hujan rintik2 jatuh atas bumbung kereta viva ni.kira2 kasar baru setahun kami abew belajar.tapi dalam setahun ni,enta berapa kawan sama2 belajar dulu naik pelamin.tolak tepi yang dah merisik,hantar tanda mahupun dah bertunang.pelik jugak gua tengok diorang ni kumpul duit kawin.kemain cepat lagi kalo nak dibandingkan dengan gua yang masih terkial kial ni.pastu buat majlis grand pulak tu.mana nak cekau duit.memang dasyat semangat orang nak kawin ni.

betol la cakap sorang membe gua ni.kalo kita ada niat baik nak bernikah,insyallah tuhan permudahkan walaupun bajet kita memang ngam2 lepas beli meggi buat tampung hujung bulan.senang cakap,rezeki orang nak kawin ni tak putus2.kalo niat baik,tuhan pun permudahkan segala urusan.cuba kalo niat nak rampas bini atau laki orang,mesti macam2 halangan datang.masalahnye,gua tengah takde makwe ni tapi ada niat nak kawin kira macam mana tu ek?kahkahkah !
Published with Blogger-droid v1.5.8

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...