Wednesday, November 3, 2010

Sembang Kosong Petang2

lame jugak gua tak berblogging.masihkah ada harapan gua nak merepek,menyetan lagi kat the meaning of life ni? makan bulan jugak gua tak update.asyik2 search lebai google facebook.dah macam kene candu plak gua kat benda alah ni.gua pernah cakap 'facebook ni macam manusia jugak, cume dia tak berperasaan' ape yang gua yakin one day gua akan tinggalkan jugak facebook ni macam gua tinggalkan myspace, friendster, tagged, Hi5.cume bile masa tu je gua tak tahu.kalo nak ikutkan ada lagi bape biji laman sosial yang gua create tapi tak pernah nak active.last2 terbiar terbarai sampai lupe password.tapi bile dgn facebook ni bole ada mood sket nak layan.at least jadi jugak tempat gua bersosial walaupun bukan dalam dunia realiti, at least dapat jugak gua kontek membe2 yang dah lost contact, dapat jugak gua jadikan tempat nak merepek, menyetan, luahkan perasaan..bosan la search lebai goole balik2 thesis, journal.gua still ada kehidupan.gua bukan mat akademik yang fokus abadikan diri kepada buku2 akademik je,bukan jenis study kat universiti sbb nak kumpul hutang beli ijazah untuk kerja yang ada standard,gaji besar macam kerja kat syarikat oil and gas international, nak pakai kete mega..ceh kalo mcm tu tak masuk universiti pun tak ape.join aje MLM dah bole pakai BMW 5 series.nak cepat kaye, nak dapat duit byk tapi tak nak kerja kuat.palat ! cukup lah gua target keje gomen je even orang tak pandang sgt.yang penting gua dapat merayakan kehidupan gua.buat ape kerja besar, gaji besar tapi hidup penuh dgn tekanan.kadang2 gua menyesal dulu tak dengar cakap mak gua suruh jadi cikgu.dulu gua pemalu.nak bercakap dgn orang pun gua malu lebih2 lg dgn perempuan.mase tu gua rase gua tak ada potensi nak jadi cikgu.tapi sekarang ni, gua rase cikgu la paling cool..kalau la mase bole diundur.aihh !

semester ni memang rekod la.tak macam semester2 lepas.kalo semester lepas pantang ada band tour, mesti gua dgn membe gua kucai pergi tgk.band dari indonesia, UK, Australia, hungary enta dari ceruk mane lagi , sume gua tak lepas pergi.actually gua suke tgk band2 tour ni sbb rase puas.puas maksud gua dari segi diorg setting instrument, showmenship, energetik diorg.puas hati la bayar RM10 pun.sambil2 dapat snap gambar band tour.tapi semester ni gua tak jejak kaki lgsung kat studio2 gigs.kalo ada pun gua pergi art event kat bukit timbalan tempoh ari.time baru2 naik semster hari tu.ada la skali mini gig time art event tu.dapat la layan dewata, redemption, satu band ala2 arctic monkeys dari batu pahat yang gua tak berape ingt name band tu & band fav gua plague of happiness perform time tu.enterence free dapat tgk POH main kire berbaloi la.cite pasal art event ni, ada la satu event ni..'Daerah Tanpa Tie (DTT)' name event ni.kat Kluang parade on 6hb november ni.tapi ape yang gua lalui, banyak event2 yang pada gua best & gua nak pergi, tapi timing dia tak kene.cis ! maksud tak kene tu contohnya clash dgn hari2 exam, nak dekat2 exam, time tgh sangkak..ha dulu time NOFX datang KL, gua tengah final exam kat matrix.dulu time straight answer tour malaysia, gua tgh final exam jgk.yang DTT ni plak gua tgh sibok dgn presentation final projek gua.aiseh man ! tapi bile fikir2 balik, pergi event, gigs ni kire macam pengalaman gua jugak la.ye pengalaman masa muda la kirenye.gua ingat lagi ada gig kat penang, guaamek bas pergi penang sorang2 dgn tak tahu jalan, nak stop kat mane bus time sampai utara nanti, senang cakap time tu gua random, main redah je.nasib kat sane ada membe2 gua jemput.sambil2 pergi gigs ni, dapat gua berjalan tempat orang.bab2 pergi gig or konsert or event ni paling epik mase Rock the world 7 dulu.tu gua rase pengalaman paling best.tipu guard sbb nak lepas keluar matrix sbb ada program ape tah mase tu.so student tak bole balik mggu tu.RTW punye pasal, bape ramai kencing HEP & guard.haha..kat pudu ada membe tempat gua plak lagi tgu.tido umah membe kepada membe gua yang gua sendiri pun tak kenal, lepak taska tepi rumah anjing bapak besar kalah german shapherd (elak dia lompat lepas pagar time tu memang nightmare la malam tu.haha..) naik van perang membe kpd membe gua yang semacam van hantu, lepas RTW lepak overnite kat kedai mamak sampai pagi.kat tepi2 jalan, kaki lima penuh anak2 muda balik RTW tido.cool la time tu.memory siot..semalam pun ada sorg membe gua call.memandangkan hari ni hari deepavali & of course cuti, dia pun ajak gua lepak2 KL sambil2 pergi tape fest kat noisy.tapi bile fikir dgn slide presentation final projek tak siap, preparation untuk jawab soalan examiner tak ready lg,gua pun menolak.makan bulan jugak tak lepak dengan membe2 gua ni.masing2 dah busy kerja.ada sorang kat penang, sorang kat melaka, sorang kat KL.sampaikan time raye pun gua tak berkesempatan jumpe sorang dua sbb gua beraye umah moyang gua tahun ni.dapat jumpe pun membe2 gua yang dapat cuti raye lame sket, yang masih belajar.membe gua yang call tadi hari raye kedua dah start naik keje.macam mane nak jumpe.yeah the point here is time constarain ! jadi student jugak santai.kelas ponteng membe bole tlg signkan.tak yah kalut2 cari klinik swasta sbb nak beli MC.tapi menyampah pulak dgn projek2, exam2.haha..



gua ada satu tabiat (enta la gua pun tak tahu nak namekan ni habit ke, hobi ke, or just suke2..) beli baju2 band vintage.gua start beli baju2 band ni time art event hari tu.enta mcm mane aku bole naik sheikh plak nak kumpul.actually gua datang minat sblum gua beli baju band kat art event tu lagi.gua datang minat bile tgk ada sorg mamat kat fesbuk pakai baju the stone roses.memandangkan gua pun minat dgn stone roses, sogua cari2 la kat mudah.ada memang ada tapi harga memang mahal.nak atas 100Rm je.nak jadi cite kat art event tu ada bundle booth jual baju2 band yang kebanyakan vinatge, so gua pun usha2 la.dapat la gua rembat sebiji baju green day cover album kerplunk copyright 1992.start tu la aku gila kumpul menatang ni.beratus jugak gua abes kat menatang ni.paling mahal setakat ni gua beli baju smashing pumpkins cover disco apple rotten mereka.untung gua menyelam kat pasar karat JB dapat sebiji baju tour pearl jam 'binaural'.gua usha2 kat ebay orang buka RM2xx.gua beli memang dgn harga yang cukup2 berpatutan. alhamdulillah rezeki gua.tapi bile gua pakai baju tu ada la mate2 dok tenung lame2.gua yakin diorang yang kebanyakan tenung2 ni bkn tau sgt baju tu mahal ke ape, vintage ke tapi maybe sbb ada cop 'mata satu' album binaural pearl jam.so mat2 the arrivalholic akan secara automatic detect mata satu tu ada adalah freemason.sorang membe gua cakap 'sekarang ni zaman freemason,iluminati..semua benda nak ada kaitan dgn freemason,iluminati'.pakai baju ada tengkorak sket freemason, lantai kapet bilik bentuk kotak2 papan catur kene freemason, sampaikan dua tiang kat tikar smyg pun nak freemason..'ni bukan giler tapi bodoh namenye.come on la tu simbolik je.abes gua tonggang balik rukuk sujud gua sembah freemason ke siak?tu la banyak sgt tgk the arrivals.dalam arrivals menara berkembar petronas pun nak freemason.aiseh man ! dalam rancak2 menyelam ni, ada la jugak gua sambil2 tu jual2 jugak baju.sambil menyelam minum air ye tak.its a new experience actually.ala gua buat pun just suke2.paling gua tak bole blah time gua menyelam gua ada a jumpe satu baju die cop dengan mesej keamanan kat baju tu macam yang selalu budak2 rastafarian pakai ni.gua letak la kat mudah.satu pagi ni ada la gua dapat phone call.time gua tengah lenyak2 tido ada plak orang potong mood tido gua.dia cakap dia nak beli baju tu.lepas deal sume, nak jumpe kat mane, gua pun rilex je la jumpe.gua ingat yang call gua tu budak2 reggae ke, anak mude yang cintakan keamanan ke.sekali jumpe2 terperanjat dog jugak gua sebab yang beli tu dah kire lepas jangkauan usia anak muda.standard pak cik dah.siap tanya gua ada tak jual baju hippies ala jimmy hendrix tu.haha..memandangkan duit gua pun dah agak nazak time ni, gua stop la dulu beli baju2 band vintage ni.sambung semester depan pulak.haha..target gua lepas ni the smiths, the stone roses, operation ivy ke..

cuti semester gua dah dekat.tak sampai sebulan je lagi.tapi dalam mase tak sampai sebulan ni macam2 la gua kene facing.dengan presentation, final exam sebelum gua rehat sebentar dari kancah2 belajar ni.cuti semester lepas gua dah kene curi untuk gua buat praktikal.cibs ! cuti semester ni gua free even ni bukan cuti semster panjang & cutinye pun tak lame mane.gua pun tak tahu la nak buat ape.kadang2 macam2 plandalam kepale hotak ni.nak keje, nak pergi jalan2, nak itu nak ini tapi bile dah start cuti, dah sibuk keluar mengeteh dengan membe2, sibuk makan tido kat umah abes sume plan2 tu ilang.yang awal2 semangat nak keje part time entah ke mane,nak berjalan entah ke mane.aihh ! balik2 makan tido.malam lepak mengeteh.balik mengeteh jadi insomiac melayan internet sampai jauh pagi then jadi daysleeper.tu la rutin time cuti semester.gua bukan belajar kat eropah.during semester break sume balik kampung tolong mak ayah kat uruskan ladang.kalo macam tu lain cerita la.kire bermanfaat la jugak cuti2 pun.tapi kalo determination gua nak cari keje time cuti ni menjadi, bagos jugak.dapat gua kumpul duit sket2.dah a tiap2 semester duit gua tak pernah nak ada balance.mesti overlimit.nak kate gua ni boros sgt, tak la jugak.lantak pi la..banyak2 keje gua teringin jgk nak kutip pengalaman keje kat supermarket.tak kesa la cashier, store keeper ke, promoter ke.tak tahu la nape dalam banyak2 keje gua teruja dengan yang ini.nak jadi operator kilang memang fukk off !bukan sekali dua gua terjebak dengan scene mat2 kolar biru ni.dulu lepas gua SPM gua jadi mat operator.time praktikal pun kat kilang.gua benci la dengan sistem kilang2 ni.dengan mat2 supervisor yang segeintir poyo nak mampos, orang2 besar yang taunye nak marah2.tak tahu operator tu dah penat kerja,kerah tenaga,almost 12 hours per day out of 24 hours a day just for working..cialat ! gua tak suke sistem kuasa kat kilang.bos marah manager, manager marah supervisor, supervisor marah leader, last2 yang paling bawah operator kene marah dgn leader.operator nak bersuare?kau kene fired adalah.keje operator kerja...kerja dan kerja..

Ada orang senang kerja di pejabat
Pergi pagi pulang jam lima tepat

Ada yang kerja makan gaji, dia tak suka

Dia lebih senang berniaga, niaga, niaga, niaga


Kerja, kerja, kerja


Kolar, kolar biru
Aku pekerja kolar biru
Mesen dan jentera jadi, jadi temanku
Aku pekerja kolar biru Aku tak senang kerja di pejabat
Berpakaian rapi dan bertali leher

Biar debu dan bahang meresap di kulitku

Aku lebih senang menjadi aku, aku, aku


Kerja, kerja, kerja


lirik lagu 'kolar biru' sifu M.Nasir.

ok la.dah panjang gua melabon.nak stop dulu.saje je tulis kali ni.nak hidupkan balik mood berblogging gua yang dah pudar ni.haha..

"I love talking about nothing.It is the only things i know anything about" - Oscar Wilde

2 comments:

  1. wah!! pjg gile lu bebel.. lu study kat mane????

    ReplyDelete
  2. mood tgh ada nak membebel :) study UTM skudai..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...