Sunday, July 31, 2011

Ramadhan


gua rase sangat bertuah sebab dilahirkan dan dibesarkan di johor.secara rasminya kerajaan negeri johor amek cuti am sempena menyambut 1st day ramadhan al mubarak.kesempatan sebegini memang digunakan sebaik mungkin oleh mereka yang bekerja di johor.mane yang bekerja tu lincah2 balik kampung.bukan senang2 nak dapat cuti am macam ni.

malam ni malam keramat.ramai membe2 lame yang dah jarang jumpe balik kampung dan menyongol semula.sempat la berborak sebentar tentang itu ini yang sudah cukup memadai.biase bulan ramadhan ni scene lepak ni jadi slow sket.biase la malam2 dah kene pergi tarawikh.ada lagi advance,balik2 semayang tarawikh,depa buat second round penuhi kehendak perot.memang tak ada makna pun nak pekena roti kosong dengan teh tarik gelas kat mamak.

tiap2 tahun gua pasti teringat akan kedatangan bulan ramadhan.dari gua kecik sampai dah besar panjang ni bermacam-macam nostalgia dan memori tersimpan rapi dalam ingatan tatkala menjelang bulan suci ini.tahun berselang tahun ada saja cerita atau kisah disebalik bulan ramadhan.rasenye bole lepas satu novel kalo dihimpun cerita2 bulan ramadhan gua dari era budak hingusan sampai sekarang ni.

tahun ni punya ramadhan baru gua dapat spend full time kat rumah bersama family.last gua dapat spend full time berbuka puase dengan family seingat gua adalah pada tahun 2005 - zaman2 masih pakai kemeja putih berseluar hijau dan bersepatu putih lagi.itulah kali terakhir rasenye.setelah 6 tahun berlalu,hari ni baru gua dapat merase nikmat berpuasa bersama keluarga tersayang.jauh beza sebenarnya feeling sambut ramadhan bersama budak2 rumah sewa,di perantauan,dengan kekasih mahupun bersendirian.tak se-happening bersama keluarga.lain macam feeling dia.barangkali lebih excited dan enjoy pada firasat gua.

ok la.semoga ramdhan kali ni lebih awesome dan mendapat lebih berkat insyallah.selamat berpuasa dan semoga sukses melawan nafsu dan amarah !

2 comments:

  1. menyongol tu apee?
    Heee

    ReplyDelete
  2. menyongol = tibe2 muncul

    bhase jhor kot.enta la.huhu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...